- Vrijwel alle coronamaatregelen vervallen per 23 maart.
- Het advies om gedeeltelijk thuis te werken verdwijnt.
- Ook vervalt de verplichting om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer.
- Lees ook: Lockdowns in China raken Apple en Volkswagen
Het is straks niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De plicht wordt vanaf 23 maart omgezet in een advies, zo heeft het kabinet besloten. In het vliegtuig blijft een mondkapje wel verplicht, omdat dit internationaal zo is afgesproken.
Zorgminister Ernst Kuipers maakte dat bekend na afloop van het overleg met de meest betrokken ministers. Het was al de verwachting dat het kabinet vrijwel alle coronamaatregelen zou afschaffen per 23 maart.
Ook stapt het kabinet af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor.
Ook het testen voor toegang wordt geschrapt. Deze maatregel gold nu alleen nog voor bezoekers van grote evenementen. Maar ook zij hoeven zich straks niet meer vooraf te laten testen om binnen te komen.
Reizigers buiten de Schengen-zone moeten gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een test hebben gedaan om Nederland binnen te komen.
Het kabinet gaat in tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat het mondkapje nog liever wel zou handhaven in trein, bus, tram en metro. Het OMT ziet nog wel meerwaarde in een verplichting omdat het aantal coronabesmettingen op dit moment nog hoog is. Het zou ook goed zijn voor kwetsbare mensen die ook van het ov gebruik willen maken.
Ook had het OMT het thuiswerkadvies overeind willen houden. Maar volgens de minister hebben deze maatregelen geen impact meer op het totaal aantal besmettingen.
Het kabinet is volgens hem bij de besluiten uitgegaan van de hele epidemiologische situatie. "Verplichtingen halen we er zo veel mogelijk af. Ik lijk wel een schoolmeester, maar ik blijf herhalen dat al die maatregelen nog wel heel verstandig zijn. Daarmee voorkom je ook dat weer allerlei rigoureuze maatregelen nodig zijn", aldus Kuipers.
Relatief veel 50-plussers worden momenteel besmet met het coronavirus, zegt Kuipers. Dat is een van de redenen dat er wat meer mensen in het ziekenhuis komen te liggen dan in bijvoorbeeld januari, terwijl het aantal dagelijkse besmettingen toen een stuk hoger lag.
Het hogere aantal mensen "dat hulp nodig heeft, bijvoorbeeld een ziekenhuisopname", vormt vooralsnog geen groot probleem. "De zorg en de ziekenhuizen kunnen het goed aan", zegt Kuipers. Bovendien komen relatief erg weinig coronapatiënten momenteel op de ic-afdeling terecht.